L’alcalde destaca que les “magnífiques expectatives” a la Fira de Milà consoliden la recuperació del sector del calçat i augura una bona temporada per a la ciutat

L’alcalde destaca que les “magnífiques expectatives” a la Fira de Milà consoliden la recuperació del sector del calçat i augura una bona temporada per a la ciutat

Carlos González i el cap del Consell, Ximo Puig, visiten els estands de l’esdeveniment; el 48% dels expositors espanyols són de la Comunitat Valenciana i el 33% d’aquests són il·licitans


L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha destacat aquesta vesprada que les “magnífiques expectatives” dels fabricants a la Fira Internacional del Calçat de Milà (MICAM) “consoliden la recuperació del sector” i augura una bona temporada per a la indústria i per “al municipi sabater per excel·lència de la Comunitat”.

Després de visitar els diferents expositors de l’expedició valenciana instal·lats al recinte firal de Milano Roh al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig, i acompanyat per l’edil de Promoció Econòmica, Carles Molina; pel conseller d’Economia Sostenible i Sectors Productius, Rafa Climent, i per les presidentes de FICE, Rosana Perán, i d’AVECAL, Marián Cano, el regidor ha subratllat que en aquesta edició “es respira optimisme”.

Puig, per part seua, ha assenyalat que la fortalesa que està mostrant el sector del calçat permet preveure que s’aconseguisca una “temporada rècord” en la qual les exportacions de la Comunitat superen els 1.500 milions d’euros i les del conjunt estatal aconseguisquen també superar els 3.000 milions d’euros. També ha avançat que el Consell treballarà al costat del sector per a eliminar traves aranzelàries i aconseguir “arribar en condicions als màxims llocs possibles”.

“La internacionalització ha sigut el camí per a la recuperació en les crisis econòmiques”, i suposa la “gran aposta” de la Generalitat, ha indicat el president, que ha advocat per continuar fent costat a la indústria del calçat, en coordinació amb el Govern central, per a obrir nous mercats. Com ha assenyalat també, l’optimisme amb el qual s’afronta aquest exercici està “basat en el treball, la professionalitat, la visió innovadora, l’aportació tecnològica i, per descomptat, la il·lusió” de tot el sector.

S’ha mostrat en aquest sentit partidari d’impulsar l’obertura de nous mercats i, en aquesta línia, d’“acabar amb moltes traves que encara existeixen en alguns mercats”. “Lluitem junts amb la problemàtica dels aranzels dels EUA i es va aconseguir un avanç substancial, i continuarem treballant amb els tractats de lliure comerç”, de manera que “els nostres productes, d’immensa qualitat, puguen arribar en condicions als màxims llocs possibles”, ha dit.

Puig ha indicat, d’altra banda, que l’aposta per la innovació, la capacitació tecnològica i la formació estan en la base de la fortalesa econòmica que està mostrant el sector del calçat a la Comunitat Valenciana i ha advocat per “concertar tots els acords possibles” per a continuar reforçant aquesta estratègia.

Puig assenyala que la fortalesa del sector permet preveure que s’aconseguisca “una temporada de rècord “en la qual les exportacions valencianes superen els 1.500 milions d’euros

Ha destacat la importància de la indústria del calçat a la Comunitat Valenciana, que lidera les xifres de producció i d’exportació del sector a Espanya i compta amb el major nombre d’empreses (2.400) i persones ocupades (entorn de les 22.000).

Aquesta edició de la fira de Milà compta amb la participació de 988 marques, de les quals el 46% són internacionals, que exposaran les seues noves col·leccions de l’hivern 23/24 en sis pavellons. El 48% dels expositors espanyols són de la Comunitat Valenciana i el 33% d’aquests són il·licitans.

“Per a nosaltres, el sector és un motor econòmic i de generació d’ocupació, les claus del qual són la internacionalització, la innovació, la digitalització i la sostenibilitat, factors que desenvolupen les empreses il·licitanes i possibiliten l’èxit d’una activitat que es reinventa i afronta els desafiaments de la globalització amb resiliència, valentia i aquesta capacitat innovadora extraordinària que posen de manifest cada temporada”, ha reafirmat l’alcalde d’Elx.

El cap del Consell ha recordat que la presència valenciana en aquesta fira, la més important del sector a l’àmbit internacional, representa quasi el 50% del conjunt d’expositors d’Espanya, la qual cosa dona idea, ha indicat, de la “potència enorme” del calçat que es fabrica a la Comunitat Valenciana, les exportacions de la qual van aconseguir en 2022 els 1.367 milions, un 17% més que en 2021 i van superar les xifres anteriors a la pandèmia.

Segons ha defensat Puig, el calçat de la Comunitat Valenciana “sempre ha mirat cap avant”, fins i tot “en els pitjors escenaris”, fins al punt d’haver recuperat en l’actualitat les posicions prèvies a la crisi sanitària, gràcies a l’“esforç extraordinari” en innovació i en formació. “Ara es tracta d’avançar, continuar consolidant aquesta posició” i d’incidir en aspectes com l’atracció de persones joves cap al sector.

Posicionament en la moda internacional

Puig ha remarcat també que la bona faena realitzada pel sector ha permés al calçat valencià fer “un pas avant” amb el seu “posicionament en la moda internacional”, fins a aconseguir no sols tindre a un mercat exigent i bressol del disseny com Itàlia entre els seus principals clients, sinó a més introduir-se amb força a Àsia. “S’ha fet tan bé que fins i tot es ven als competidors”, ha indicat.

“El calçat és un motor econòmic i de generació d’ocupació, les claus de la qual són la internacionalització, la innovació la digitalització i la sostenibilitat”, manifesta González

Segons la presidenta de FICE, en unes declaracions a l’Agència EFE, les primeres dos jornades de la Fira de Milà són per a estar “molt contents” ja que “les expectatives eren positives i s’estan superant” per part dels clients de pràcticament tots els països d’Europa, a més dels Estats Units, Orient Pròxim i Àsia, principalment el Japó, la Xina i Corea del Sud, “que estan funcionant bé”.

La presidenta d’AVECAL ha explicat els empresaris valencians “ens estan traslladant el seu optimisme”. I que, a més, busquen diversificar, ja que el 70% dels clients són de la Unió Europea. Per això ha celebrat la tornada dels clients asiàtics. A més, ha agraït el suport institucional al sector des del Consell i els ajuntaments sabaters, el suport dels quals es va fer patent durant la crisi dels aranzels estatunidencs.

La Fira del Calçat de Milà, que té caràcter bianual i compta amb la participació de quasi 1.000 marques, un volum expositiu de més de 1.700 col·leccions i 45.000 visitants, és líder del sector a l’àmbit mundial i constitueix un certamen de referència per a distribuïdors de tot el món i especialment per a les empreses de calçat valencianes.