El 8M a Elx reivindica la igualtat de gènere en tots els àmbits amb una programació que inclou exposicions, activitats físiques i el III Femin Festival

El 8M a Elx reivindica la igualtat de gènere en tots els àmbits amb una programació que inclou exposicions, activitats físiques i el III Femin Festival

L’edil d’Igualtat, Mariano Valera, acompanyat pels regidors d’Esports i d’Educació, Vicente Alberola i María José Martínez, presenta les accions programades amb motiu del Dia Internacional de la Dona


La Casa de la Dona de l’Ajuntament d’Elx ha presentat les activitats que es duran a terme per a commemorar el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. Una efemèride en la qual tant la ciutadania com les institucions recorden tots els drets que les dones han anat conquistant al llarg de la història i reivindiquen la igualtat real i efectiva en tots els àmbits de la societat, inclòs l’econòmic i laboral, i combaten els discursos d’odi i el negacionisme respecte a la violència de gènere “amb l’eina més forta que tenim, l’educació”, ha recordat el titular d’Igualtat, Mariano Valera.

L’edil, que ha reafirmat el compromís municipal amb la igualtat, ha detallat la programació d’aquest 8M a la Sala del Consell del Consistori il·licità acompanyat dels edils d’Esports i d’Educació, Vicente Alberola i María José Martínez, membres del Consell Municipal de la Dona per la Igualtat de Gènere, de la comunitat educativa de l’IES Misteri d’Elx i de l’equip de Casa de la Dona, ha destacat que les activitats commemoratives del Dia Internacional de la Dona en 2023 s’estendran durant tot el mes de març. I que van arrancar dijous passat amb la primera Ruta Lila, cinc itineraris a peu guiats i oberts a la ciutadana per diferents barris del nucli urbà amb la finalitat de conéixer i homenatjar dones que formen part de la llista de carrers. El punt d’inici d’aquestes rutes serà el 9 de març, a les 15.30 hores, a la rotonda d’ASFEME; el dia 14, a les 10.00, al jardí Pilar Miró; i a la mateixa hora, el 16 i el 22, al polivalent de Carrús i a la Biblioteca Pere Ibarra.

El 7 de març, de 10.00 a 13.00 hores, ha continuat Valera, s’instal·larà el Punt Informatiu de Casa de la Dona a la Plaça de Baix. I el 8, jornada central de l’efemèride, al mateix espai públic, es realitzarà l’acte institucional a les 12.00, amb la lectura del manifest i l’actuació de dansa del grup Sorora, a les 18.00 hores la inauguració de l’exposició Nosaltres pintem de l’Associació de Belles arts d’Elx (ABAE) al Centre Cultural Clarisses, i, a les 19.30, partirà des de la plaça de l’Aparadora la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista i Valera ha convidat la ciutadania a secundar-la.

Ja, el 9 de març al Centre de Congressos a les 10.00, tal com ha indicat l’edil, es concedirà el Segell Empresa Conciliadora. El 13 s’inaugurarà l’exposició Inspiració i resiliència: dones refugiades palestines de la UNRWA al mateix espai a les 19.00. El 24 en la Plaça de Baix, a les 19.00, serà el torn del III Femin Festival amb l’actuació de La otra, la il·licitana Tanaka i Lolita Cromañón. I el 27, 28 i 30 de març es representarà als instituts del municipi Crash, pum, zas, ñam, guau. Todas hemos tenido una primera vez dirigida a alumnes de secundària i batxillerat.

L’acte institucional, amb la lectura de manifest, tindrà lloc a la Plaça de Baix el dia de la mateixa efemèride a les 12.00, mentre que, a les 19.30, arrancarà des de la plaça de l’Aparadora la manifestació

A més de totes aquestes activitats, la Regidoria d’Igualtat ha fet públic el cartell oficial de la cita, obra de l’alumne Carlos Melgarejo de l’IES Misteri d’Elx, present a la Sala del Consell al costat de companys, que exhibeix el lema “Donant llum a la justícia canviarem la història’. També un espot televisiu, i altres sis cartells per a mupis i autobusos que visibilitzen drets femenins aconseguits com llegir, treballar, votar, conduir o divorciar-se per a “no fer un pas arrere” i que “anem conquistant quants més drets, millor, per a aconseguir la igualtat entre homes i dones”, a més d’“homenatjar les dones que ens van precedir per a aconseguir-los”.

Valera afirma que la violència masclista, la pervivència de rols i d’estereotips o l’orde econòmic patriarcal són algunes de les injustícies que continuen patint les dones, i que es combaten amb l’educació
Violència de gènere i orde econòmic patriarcal

Valera ha recalcat que el gènere femení continua sent víctima d’injustícies com la pervivència de rols i d’estereotips o la violència masclista, amb 4.473 casos només en 2022 i en augment, exercici en el qual van ser assassinades 42 dones —dos d’elles a la província— i nou en el que portem d’any.

També ha volgut fer èmfasi en l’“orde econòmic patriarcal” que es tradueix en una bretxa salarial del 20,10% a la Comunitat València, segons CC.OO. i UGT. “Si bé ha baixat un punt respecte a l’any anterior, les dones continuen treballant 71 dies gratis”, ha recordat el responsable municipal, que ha subratllat que elles són “dos de cada tres aturats de la província”, i que el pes de les cures i de la llar continuen recaient sobre els seus muscles, malgrat que ja hi ha empreses que estan implantant plans de conciliació, es faciliten centenars d’aules gratuïtes per a facilitar l’escolaritat a partir dels dos anys o l’existència del Programa Concilia a Elx.

“Elles treballen sis vegades més a temps parcial”, ha afirmat Valera, que ha lamentat que un 25% de dones enfront d’un 4,1% d’homes s’acullen a les reduccions de jornada per a la cura de menors, la qual cosa suposa “limitar enormement” la capacitat de les dones i “tallar les seues oportunitats vitals, per la qual cosa “la igualtat ha de ser el principi rector del funcionament institucional de tots els poders públics, no sols el 8M sinó cada dia de l’any”. I és que, elles són la meitat de la població general i en el cas del cens il·licità hi ha 2.000 dones més que homes.

“Sororitat, empoderament, autoestima, igualtat real i efectiva… Ens sonen aquestes paraules, encara que tristament necessitem continuar commemorant el 8M per a reivindicar la figura de la dona en la història, i que la igualtat s’estenga en tots els sectors”, ha manifestat el regidor, que ha advocat perquè la igualtat real efectiva s’aconseguisca “com més prompte millor, que siga una realitat ahir millor que demà”.

Esport per la igualtat i rècord de participació femenina

El regidor de l’àrea ha assenyalat que les activitats plantejades des del Govern Local estan organitzades “de manera transversal”, amb la implicació de diferents departaments de l’Ajuntament. En aquest sentit, l’edil d’Esports, Vicente Alberola, ha explicat que des de la Regidoria que dirigeix, el mateix 8 de Març a les 09.30 hores al Centre de Congressos Ciutat d’Elx es realitzaran, donat l’èxit d’anys anteriors, classes de manteniment, pilates, cardiobox o ball per a visibilitzar l’activitat física femenina, una iniciativa inclosa en el programa ‘En forma’, que presenta àmpliament major participació de dones que d’homes.

“El món de l’esport no pot ser alié a la igualtat, i hem d’intentar fer el màxim dels esforços”, ha expressat Alberola, que s’ha congratulat que en la capital del Baix Vinalopó existeixen disciplines i clubs d’esports històricament “d’homes” que compten amb més practicants femenines que masculines. I que la I Elx Night Race, que es va celebrar l’any passat i que en 2022 torna el 14 de maig, va aconseguir “el rècord de participació femenina nacional en la història d’Espanya”, per la qual cosa ha cridat a continuar aquesta senda i aconseguir la igualtat en la participació en proves esportives.