El concurs Velles de Sèrra plena d’humor i sàtira el dimecres central de la Quaresma a Elx

El concurs Velles de Sèrra plena d’humor i sàtira el dimecres central de la Quaresma a Elx

La Regidoria de Festes impulsa aquest certamen que es va celebrar el 15 de març i que organitza l’Associació de Jubilats i Pensionistes Il·licitans des de la dècada dels huitanta


La Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Elx ha impulsat una nova edició del Concurs de Velles de Sèrra que es va celebrar el dimecres central de la Quaresma i que organitza l’Associació de Jubilats i Pensionistes Il·licitans des de la dècada dels huitanta. La tradició, que es va perdre en els anys 40, va ser recuperada en 1981 gràcies a aquesta entitat, que presideix José Payá, gran defensor d’aquesta antiga tradició il·licitana d’origen medieval.

Aquesta iniciativa consisteix en la col·locació de ninots i cartells de caràcter satíric i humorístic que fan picades d’ullet o crítiques en clau d’humor cap a aspectes de la vida social de l’actualitat tant a l’àmbit local com nacional. Segons la tradició, aquests ninots han de col·locar-se en balcons, finestres o llocs visibles o a les portes dels comerços i negocis que des de l’any passat també poden inscriure’s en el concurs.

L’edil de l’àrea, Mariola Galiana, ha explicat que per a continuar conservant i mantenint aquesta antiga tradició il·licitana, la Regidoria de Festes col·labora i fomenta aquest concurs, tal com va quedar demostrat en la passada edició a la qual es va incorporar la modalitat de comerços i negocis, perquè així aquest sector contribuïsca a mantindre aquesta antiga tradició.

Mariola Galiana destaca l’aposta de la seua Regidoria per aquesta iniciativa amb la incorporació en el concurs de la modalitat de comerços i negocis amb la finalitat que aquest sector també contribuïsca a mantindre aquesta antiga tradició il·licitana

El jurat encarregat de repartir els premis va visitar els diferents punts de la ciutat i de les pedanies on es van situar els ninots. Els participants, segons mana la tradició, han col·locat els ninots des de l’alba del dimecres central de la quaresma fins a les 17.00 hores. Aquests ninots, generalment, estan realitzats amb roba antiga i amb utensilis domèstics, acompanyats de cartells amb crítiques en to jocós i humorístic, per a cridar l’atenció dels vianants i causar la sorpresa i el somriure d’aquells que els contemplen al seu pas.

Els premis queden dividits en tres modalitats i els premiats de l’edició 2023 són:

-Particulars:

1r Premi 150 euros Julia Muñoz Román

2n premi 100 euros Juan José Parreño Agulló

-Comerços:

1r Premi 150 euros Gestoria Rico

2n premi 100 euros Club Social de Pensionistes i Jubilats de Torrellano

-Col·legis:

1r Premi 200 euros IES La Foia

2n premi 150 euros CEIP Miguel d’Unamuno

3r premi 100 euros CEIP Ferrández Cruz

Accèsit:

75 euros Col·legi San José de Calasanz

75 euros Col·legi Julio Ma López Orozco

L’edil de festes ha destacat l’important paper d’aquesta associació i dels diferents centres educatius de la nostra ciutat, que fomenten entre els escolars la participació en aquesta divertida tradició.

A més, l’Associació de Jubilats i Pensionistes entregarà als premiats una reproducció del bust de la Dama i un lot de llibres.

Galiana ha agraït a Payá el seu treball i el de l’associació per a la conservació d’aquesta tradició medieval i s’ha reafirmat en la seua col·laboració amb aquesta mena d’iniciatives que “contribueixen a fomentar i potenciar nostres més antigues tradicions”.