Els alumnes del CEIP Rodolfo Tomàs Samper seran custodis del corriol camanegre a la platja de l’Altet

Els alumnes del CEIP Rodolfo Tomàs Samper seran custodis del corriol camanegre a la platja de l’Altet

Els alumnes del col·legi Rodolfo Tomàs Samper es convertiran en custodis del corriol camanegre a la platja de l’Altet gràcies a la proposta de col·laboració que, des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Elx, s’ha efectuat a SEO Birdlife per a sumar-se al seu projecte de salvaguardar a aquests ocells en perill d’extinció.

La regidora de l’àrea, Esther Díez, ha explicat que “aquest projecte s’ha desenvolupat perquè l’alumnat del col·legi es convertisca en custodi d’aquesta au en perill d’extinció. Per a això, en col·laboració amb l’organització SEO Birdlife, es realitzaran diferents xarrades al col·legi a més d’activitats de conscienciació perquè els alumnes coneguen el corriol, les seues característiques i la seua manera de nidar.”

“El corriol camanegre és una au limícola en perill d’extinció que habita en platges i aiguamolls. Sol fer els seus nius a l’arena, al costat de les dunes, molt prop de la zona de bany, per la qual cosa els ous queden molt exposats a l’acció humana, cosa que posa encara més en risc aquesta espècie”, ha ampliat l’edil.

L’objectiu d’aquesta acció al costat del col·legi, ha concretat Díez, “és que l’alumnat comprenga tots els detalls sobre el corriol, perquè així puga contribuir a la seua protecció. Per això, tots els alumnes del col·legi de 6é curs rebran aquesta espècie, perquè una vegada acaben l’etapa escolar, hagen adquirit els coneixements necessaris per a reconéixer aquesta au, els seus ous, els seus nius i protegir-los”.

El pròxim 5 d’abril comença les activitats de conscienciació i una d’aquestes és que tot l’alumnat del col·legi participarà en una jornada de neteja de la platja de l’Altet en la qual podran conéixer l’hàbitat i les zones on nida; a més assumiran la importància de mantindre net aquest espai natural i lliure del pas de persones i les seues mascotes.

“Des de la Regidoria estem molt il·lusionats amb aquest projecte perquè aborda la vinculació amb l’entorn i la protecció de la biodiversitat mitjançant la integració de la comunitat local en aquesta labor”, ha manifestat Díez, que també ha recordat que aquesta iniciativa s’uneix a la resta de treballs que es desenvolupen des de la Regidoria de Medi Ambient al costat de SEO Birdlife i l’administració autonòmica i estatal per a protegir el corriol, com les activitats de seguiment i els censos, els cartells informatius sobre l’au a la platja i la instal·lació de tanques al costat de les dunes per a protegir la zona de nidificació.

Propostes dels ecodelegats

La iniciativa de custodiar el corriol camanegre va sorgir després d’una reunió de la regidora amb els ecodelegats del col·legi (representants de totes les aules, des d’infantil fins 6é de primària), en la qual aquests van fer suggeriments a la regidora perquè la pedania de l’Altet fora més sostenible.

Díez va anotar aquestes propostes i va comunicar als alumnes les que s’estan realitzant i les que estan en marxa per part de l’Ajuntament, com ara els punts de reciclatge de vidre, la implantació de carrils bici per a arribar al centre o la instal·lació de plaques solars als col·legis del municipi.