L’alcalde felicita PLD Space per “revolucionar el sector aeroespacial des d’Elx i per la seua capacitat per a anticipar el futur”

L’alcalde felicita PLD Space per “revolucionar el sector aeroespacial des d’Elx i per la seua capacitat per a anticipar el futur”

Carlos González i l’edil de Promoció Econòmica, Carles Molina, visiten les instal·lacions de l’empresa il·licitana per a desitjar-los sort hores abans del trasllat del Miura 1 a Huelva, on es prepara el seu primer llançament


“PLD Space ha revolucionat el sector aeroespacial des del Parc Empresarial d’Elx amb talent, valentia i una extraordinària capacitat per a anticipar el futur”, ha assegurat l’alcalde d’Elx, Carlos González, que dissabte va visitar, juntament amb l’edil de Promoció Econòmica, Carles Molina, les instal·lacions de l’empresa aeroespacial a Elx Parc Empresarial davant l’imminent llançament del Miura 1, primer coet espanyol que es llançarà a una òrbita espacial baixa.

González i Molina van mantindre una trobada amb Raúl Torres, Raúl Verdú, enginyers i fundadors de l’empresa i amb Ezequiel Sánchez, president executiu de la firma, per a desitjar-los sort abans del trasllat del Miura 1 a la base de l’Arenosillo (Huelva) des d’on enlairarà en les pròximes setmanes.

“Estem davant un moment històric per a Elx i també per al nostre país. Per això hem vingut a fer costat a PLD Space, una empresa il·licitana que no sols posarà en òrbita aquest coet, sinó que revolucionarà el sector aeroespacial”, ha assenyalat l’alcalde, que ha afegit que “és un moment de felicitat, un moment d’orgull i els traslladem tot el nostre suport, la nostra admiració i tota la nostra força perquè aquest projecte siga un gran èxit”.

L’alcalde va tindre l’oportunitat d’escriure un missatge en una de les aletes del Miura 1: “Orgull de ciutat i els meus millors desitjos per a un projecte que és un somni compartit per tots. Èxit i al cel PLD”, firmat Carlos González, alcalde i Carles Molina.

Trasllat des d’Elx a Huelva

PLD Space ha traslladat ja la primera unitat de vol de Miura 1 des de la seua seu central a Elx a la base de llançament a Huelva després de finalitzar amb èxit les fases de fabricació i integració, per la qual cosa el microllançador suborbital està llest per a iniciar la campanya de demostració de vol que es durà a terme a les instal·lacions del Centre d’Experimentació de l’Arenosillo (CEDEA) de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), pertanyent al Ministeri de Defensa d’Espanya.

La missió, amb una duració aproximada de diversos mesos, culminarà amb el que serà el primer llançament d’un coet privat a Europa.

Durant els últims mesos, PLD Space ha centrat els seus esforços en les tasques de manufactura i de posada a punt del seu coet demostrador. Aquests treballs han incorporat les millores apreses en la campanya de qualificació de MIURA 1 que va finalitzar el mes de setembre passat amb el test reeixit de missió de vol en el banc d’assajos de l’empresa a Terol.

En aquestes fases de disseny i de producció de la unitat de vol, l’equip ha hagut d’afrontar determinades diferències respecte a la unitat de test fabricada anteriorment. Entre aquestes es troba el mateix material de l’estructura (passa d’acer a alumini), així com la badia de recuperació (que en la unitat de vol inclou les aletes, els aerofrens o els paracaigudes) o la de càrrega de pagament, que ara incorpora totes les interfícies mecàniques, elèctriques i electròniques que permeten albergar les microcàrregues dels clients.

En paral·lel, l’empresa també ha conclòs la fabricació i els assajos de la rampa que serveix tant de remolc per al trasllat del coet com de rampa de llançament. Així mateix, s’han completat les obres de construcció i de preparació de les instal·lacions del CEDEA a Huelva, de manera que PLD Space es convertirà en el primer operador privat que utilitze un espai port a Europa.

“En aquella zona no hi havia una infraestructura per a poder llançar MIURA 1. Durant els últims mesos, hem adequat l’àrea i hem construït totes les necessitats de la plataforma de llançament, que ja ha sigut acceptada per a acollir el coet”, assenyala el cofundador i director de llançament de PLD Space, Raúl Torres.

La companyia ha complit amb èxit aquesta fase del programa i ha procedit a traslladar el microllançador demostrador al costat de la rampa des de la seua fàbrica d’Elx a les instal·lacions de Huelva. El vehicle espacial es troba ja en la base de llançament, llest per a l’inici de la campanya de prova de vol.

La missió de llançament de MIURA 1 comprén una sèrie de treballs de manteniment i preparació del coet a l’hangar de l’Arenosillo, així com diferents assajos en la base de llançament de Médano del Lloro. Durant aquestes setmanes, també es traslladarà i s’integrarà la càrrega de pagament del primer client, el Centre Alemany de Tecnologia Aplicada i Microgravetat (ZARM), pertanyent a la Universitat de Bremen.

Posteriorment, PLD Space disposa de diferents finestres de vol de MIURA 1 durant les quals es procedirà al llançament, que estarà condicionat per la seguretat de la zona, les condicions meteorològiques i la disponibilitat del propi coet.

L’objectiu final és realitzar un primer test de vol que permeta validar en condicions reals la tecnologia desenvolupada fins al moment per PLD Space. Durant els següents llançaments de MIURA 1 s’aniran ampliant els requisits de vol fins a obtindre un coneixement i experiència vàlids per a traslladar al coet orbital que ja està desenvolupant la companyia, MIURA 5, i que volarà des de la Guaiana Francesa a finals de 2024.