Aquest cap de setmana arriba la nova edició de Fireta del Camp d’Elx al Passeig de l’Estació

Aquest cap de setmana arriba la nova edició de Fireta del Camp d’Elx al Passeig de l’Estació

Del 20 al 22 d’octubre s’inaugura la fira que serveix com a aparador de la cultura, tradicions i productors del camp d’Elx


El Passeig de l’Estació acull aquest cap de setmana una nova edició de la Fireta del Camp d’Elx, una iniciativa de la Regidoria d’Agricultura i Aigua, que posa en valor les activitats, productes, costums, artesania i formes de vida a través les associacions del Camp d’Elx.

La programació inclou diversitat de tallers, entre els quals destaquen els de palma blanca, trenat d’espart, elaboració de pa de dàtil i de figa, cuina, plantes aromàtiques, pintura, sabó o encordat de cadires. També hi haurà exhibicions de ball, els concursos de magranes i dàtils i la tradicional Trobada Nacional de Boixets.

 

Els més xicotets podran gaudir de teatre infantil i tallers amb materials reciclats. “Els xiquets podran veure i aprendre com s’elabora la palma blanca des de la palmera fins que ix en la processó de Setmana Santa”, afirma Juan de Dios Navarro, regidor d’Agricultura i Medi Ambient.

“La Fireta és un aparador que engloba agricultura, ramaderia, medi rural, tradicions i restauració del camp d’Elx. S’habilitaran espais i tallers per a tots els públics” ha declarat Alberto de Unió. “Els nostres apicultors explicaran el procés creació de la mel”, ha revelat.

Enguany el nombre d’estands participants serà de més d’una trentena. Participen institucions com el Museu de Puçol, la Universitat Miguel Hernández, Asaja, ADR, DATELX, la Comunitat de Llauradors i Ramaders, la UFECE i l’Associació Baia Jóvens entre altres.

 

Enguany l’edició comptarà amb una exhibició de maquinària agrícola i es projectaran curtmetratges a l’escenari principal, entre altres novetats

La Fireta és una oportunitat per a descobrir productes d’Elx, especialment la magrana mollar i el dàtil il·licitans. Però també olis, mels, licors o rebosteria típica. No faltaran les degustacions de formatges i altres aliments propis de la terra. “És molt important l’exhibició de tots els productes d’Elx. És important que els xiquets sàpien que els ous, la llet i la carn, venen dels animals” ha afirmat Pascual Urbán, president de la Comunitat de Llauradors i Ramaders.

També ha destacat la celebració del concurs de dàtils, una taula redona sobre la digitalització en l’agricultura en el futur i l’entrega del premi Antonio Valero a l’agricultor més destacat enguany. “Només puc dir que el guanyador té 94 anys i ha lluitat i treballat molt pel camp d’Elx”, ha reiterat Urbán.

Teresa Alemany, d’ASAJA Dona (Associació agrària de joves agricultors) ha animat totes les il·licitanes a assistir a la Fireta, on en el seu estand ensenyaran les tècniques del tradicional trenat d’espart o l’elaboració del pa de figues. “Volem animar les dones al fet que siguem més visibles en el medi rural” ha apuntat.

El director del Museu de Puçol, Rafael Martínez, ha assenyalat que exhibiran una cuina tradicional en un entorn domèstic on es realitzava, tasques quotidianes, “a través de tallers de trenat d’espart i palma, o el taller d’encordat de cadira”.

Com a novetats en l’edició d’enguany s’exhibirà maquinària agrícola i de gestió de residus. D’altra banda, es projectaran a l’escenari principal curtmetratges i llargmetratges participants en el Rural FilmFest. A més, hi haurà dos zones de restauració, una d’aquestes amb establiments emblemàtics de l’àmbit rural i una altra promoguda per l’Associació de Restaurants del Camp d’Elx.