Més de 6.000 famílies s’han beneficiat de les ajudes al pagament del rebut de l’aigua en 2023

Més de 6.000 famílies s’han beneficiat de les ajudes al pagament del rebut de l’aigua en 2023

Enguany es torna a posar en marxa el Fons Social amb una partida de 450.000 euros per a persones o unitats familiars amb escassos recursos econòmics


El pròxim 1 de març comença el termini per a sol·licitar les ajudes al pagament del rebut de l’aigua i el clavegueram que posa en marxa l’Ajuntament d’Elx a través del Fons Social de l’Aigua i que es prolongarà fins al 30 d’abril. Aquest 2024, el govern municipal torna a posar en marxa una partida de 450.000 euros, per a bonificar part del rebut de l’aigua i del clavegueram a les persones o unitats familiars amb escassos recursos econòmics. En concret, 350.000 euros per al rebut aigua i 100.000 per al clavegueram.

L’alcalde Pablo Ruz, ha explicat que en 2023 un total de 6.750 famílies s’han beneficiat de les ajudes del Fons Social de l’Aigua, 1.127 menys que l’any anterior. Cal destacar que el 2022 va ser l’any amb major nombre de sol·licituds i concessions d’ajudes, 7.877, a causa de la crisi econòmica derivada dels efectes de la pandèmia. “Aquestes ajudes són fonamentals i necessàries i responen a la sensibilitat i compromís social que ha de tindre l’administració”.

 

La quantia màxima de l’ajuda s’atorga en funció del nombre de persones que viuen al nucli de convivència o familiar. L’any passat, l’ajuda mitjana va ser de 66,67 euros. “Aquestes ajudes es destinen a persones i unitats familiars amb escassos recursos econòmics, empadronats a Elx i a més es valora que la família beneficiària faça un ús responsable de l’aigua, evitant un consum superior a 10.000 litres/per persona al trimestre. 111 litres/persona/dia”.

Ruz ha recordat que aquest Fons Social de l’Aigua es va posar en marxa en 2012 amb una partida de 100.000 euros. “Unes ajudes que van ser pioneres a Espanya”. A més, ha afegit que l’obtenció d’aquesta ajuda és compatible amb ser beneficiari d’alguna de les tarifes socials disponibles en el servei municipal de l’aigua i clavegueram d’Elx que presta Aigües d’Elx.

El termini per a sol·licitar-les és de l’1 de març al 30 d’abril

En aquest sentit, la nova gerent de l’empresa mixta Aigües d’Elx, Ma José Toledo, ha indicat que en l’actualitat un 5% de les llars il·licitanes disposa d’alguna tarifa bonificada. Un total de 6.210 llars d’Elx s’acullen a alguna mena de tarifa social que presta Aigües d’Elx. Entre les tarifes especials disponibles es troben la tarifa bonificada per a famílies nombroses, persones pensionistes per jubilació o invalidesa o víctimes de violència de gènere i una tarifa especial per a habitatges socials destinats a acolliment.

A més, Aigües d’Elx disposa d’una tarifa especial que s’aplica en aquells casos de consums molt elevats, no voluntaris, provocats per una fugida en la instal·lació interior. Les persones que hagen reparat el trencament podran sol·licitar l’aplicació de tarifa de fugida, conforme als criteris establits en l’ordenança municipal.

D’altra banda, Aigües d’Elx ofereix una ajuda en el finançament de rebuts sense recàrrec d’interessos per a aquells usuaris que, per motius econòmics, sol·liciten un ajornament del pagament de les factures. Durant l’any 2023, Aigües d’Elx va finançar sense interessos un import superior a 1.181.000 euros i va beneficiar 2.850 clients.

Clica ací per a sol·licitar les ajudes al pagament de l’aigua.