Festes de Nadal

Les Festes de Nadal i de Cap d’Any comencen amb l’encesa dels llums nadalencs cap al 8 de desembre. A més, en eixe dia té lloc la inauguració del Pessebre Municipal, realitzat per la Asociación de Belenistas de Elche.

Cap al 22 de desembre té lloc l’arribada de Papà Noel a la ciutat, en un acte en què se li fa entrega per part de les autoritats de la clau de la ciutat. PosteriormentPapà Noel recorre els carrers de diversos barris repartint regals i saludant els xiquets.

El 28 de desembre se celebra la Vinguda de la Mare de Déu, una festa genuïnament il·licitana i intimament vinculada al Misteri d’Elx. Conta la llegenda que allà per l’any 1266, el vigilant de costes Francesc Cantó trobà una arca dins de la qual anava una imatge de la Mare de Déu amb la Consueta (la partitura del Misteri) i un missatge: “Sóc per a Elig” (Elx).

Cada 28 de desembre dels anys parells, es representa esta troballa en la platja del Tamarit i es completa amb una romeria des d’aquella platja fins al nucli urbà d’Elx a uns 15 km.

A les tres en punt de la vesprada del 28 de desembre, cada any, el guaita de costes Francesc Cantó ix a cavall des de l’hort de la Mare de Déu fins a l’Ajuntament, en una veloç cursa pels carrers d’Elx per a avisar les autoritats de la important troballa.

El 29 de desembre se celebra la processó en la qual desfila el tron de la Mare de Déu ple de xiquets menuts vestits d’angelets, a més de gegants i cabuts.

El 31 de desembre, una gran festa celebra la vinguda de l’Any Nou i a partir del 2 de gener, els patges de Ses Majestats apareixen en un trenet recorrent els barris de la ciutat avisant de l’arribada dels Reis d’Orient en una gran Cavalcada que eixint de diversos punts de la ciutat el día 5 de gener recorre els carrers amb una caravana plena d’il·lusió per als més menuts.