Banys Àrabs

14-12 Passeig Eres de Santa Llúcia, Elx, Comunidad Valenciana, 03202, España

Dades de contacte


Passeig de les Eres de Santa Llúcia, 14

965 452 887

De dimarts a dissabte: de 10 a 14 i de 15 a 18 h. Diumenges: de 10 a 14 h. Dilluns: tancat.

Informació

La seua construcció se situa cap a mitjan segle XII i, tot i no ser els únics que hi havia en la medina islàmica d’Ilš, sí que són els únics que s’hi han conservat.

Constitueixen un conjunt monumental singular del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, ja que són un dels escassos exemples d’arquitectura pública islàmica que es conserva en aquest territori.

Aquestes instal·lacions es troben en el soterrani de l’antic convent mercedari de la ciutat. La primera constància de la seua existència es remunta al 1270, quan l’infant Manuel, senyor de la vila, que llavors formava part del regne de Múrcia, va donar als frares de l’Orde de la Mercé, de l’hospital de Santa Eulàlia de la catedral de Barcelona -primera seu de l’orde-, els banys i el cementeri musulmà, situats fora de les muralles de la ciutat, davant de la porta de la Calaforra i al costat del camí d’Alacant.

L’edifici és només una part del que va ser al seu dia. A més de les sales freda, temperada i calenta, hi havia una zona destinada al forn i un vestíbul on els usuaris podien despullar-se i guardar la roba. La part millor conservada és el bayt-alsajun, la sala dedicada al bany calent. En l’interior, s’observen actualment els huit pilars de rajola que sostindrien el terra de la sala i entre els quals circulava l’aire calent que eixia del forn a través d’un túnel subterrani.

El hammam, o bany públic, és un element, amb la mesquita, definidor de l’urbanisme islàmic. El seu emplaçament facilita l’atenció als veïns i forasters que hi acudeixen a resar o mercadejar al soc de la ciutat. A més d’una funcionalitat adreçada a la higiene personal i espiritual, eren un lloc de trobada i de reunió.

Preu de les entrades

General: 1 €

Estudiants, grups, Carnet Jove, jubilats i famílies nombroses: 0,50 €

Entrada lliure: diumenges. A més, xiquets menors de 6 anys, persones en possessió de la Targeta Daurada de l’Ajuntament d’Elx, professors i monitors acreditats, persones discapacitades i amb mobilitat reduïda.

Abonament museu: l’abonament museu té un preu de 8 € euros i permet la visita a tots els museus que depenen de l’Ajuntament. Es pot adquirir en qualsevol museu municipal de la ciutat.