La ruta del Palmerar

La ruta comença i finalitza a l’Hort de Sant Plàcid, emplaçament del Museu del Palmerar. Té una longitud total de 2.580 metres i discorre pels camins que uneixen els horts meridionals que envolten el nucli històric de la ciutat.

Avançant pel carrer on se situa el museu, Porta de la Morera, sota el qual discorre la Sèquia Major del pantà, arribem fins a l’Hort del Cura (enllaçar amb www.jardin.huertodelcura.com), després de deixar a la dreta l’hotel del mateix nom. Aquest hort va ser declarat, el 1943, Jardí Artístic i té una superfície de 13.000 m2.

Continuant el nostre camí, passarem al costat d’unes instal·lacions educatives, es tracta dels Salesians, on les construccions i les dotacions esportives conviuen amb les alineacions de palmeres dels horts del Pessetero i l’Hort que no Té Portes.

Poc abans de girar a la dreta, pel camí de Beniardà, comença l’Hort del Sol, un espai que, des que va passar a titularitat municipal, s’ha recuperat mitjançant la replantació d’exemplars joves de palmeres.

Arribem a una nova intersecció. Hi veiem, al davant, l’Hort de Dins i prenem a la dreta el camí de les Almàsseres, per on transitarem a partir d’aquest moment entre els horts de Rogeta, a la dreta, i Sempere, a l’esquerra.

La porta que dóna accés a l’Hort dels Pontos permet passejar per un camí vorejat d’altes palmeres que condueix fins a una de les últimes cases que mantenen encara una estructura tradicional.

Creuem llavors el carrer Curtidors per a gaudir de les magnífiques vistes d’una de les concentracions d’horts de palmeres millor conservades. Els horts de Casimira, Pastoret, Mareta, Borreguet i Monjo formen un conjunt anomenat parc de palmeres del Filet de Fora.

Discorre el nostre passeig en aquest nou tram per una de les entrades de l’Hort del Monjo, per a gaudir un poc més avall de l’Hortde la Tia Casimira.

La recuperació dels horts com a espais per al gaudi dels ciutadans té un nou exemple a l’Hort de Pastoret, en l’interior del qual s’ha creat un circuit per a recórrer amb bicicleta o per a realitzar exercici a l’aire lliure. Justament al davant es pot veure l’Hotel Milenio.

En arribar a la revolta, agafem el camí de Felip, que pren el nom de l’hort que deixem a l’esquerra. El tram que recorrerem ara és un dels més tranquils i, per tant, el més adequat per a gaudir de l’avifauna característica de la zona.

A escassa distància creuem el carrer cap al jardí de Porta de la Morera, al costat  del qual hi ha el Centre de Congressos.