Acte de presentació del Pressupost Participatiu al Centre de Congressos Ciutat d’Elx

Més de 150 persones assisteixen en el Centre de Congressos a la presentació d’aquesta iniciativa que pretén que els ciutadans puguen decidir a què es destinen part dels seus impostos.

Els pressupostos participatius ja estan en marxa. Més de 150 persones han assistit aquest matí en el Centre de Congressos a la presentació d’aquesta iniciativa que pretén ser “una eina al servei dels ciutadans per a decidir a què es destinen part dels seus impostos i fer d’Elx una ciutat més democràtica, oberta i participativa”, tal com ha assenyalat el regidor de Participació, Felip Sanchez.

Es tracta d’una iniciativa que suposa un canvi substancial en la relació de l’Ajuntament amb els seus veïns i que té repercussió en tots els barris i pedanies del municipi.

L’alcalde, Carlos González i l’edil de Representació Institucional, Mireia Mollà, han participat també en aquest acte en el qual s’ha explicat el mecanisme de funcionament d’aquesta iniciativa i en el qual els assistents han tingut l’oportunitat de participar en un “feed back” amb l’el regidor de l’àrea i amb els tècnics del departament.

A més, en el Centre de Congressos s’ha instal·lat una taula en la qual s’han iniciat les inscripcions de les persones que desitgen formar part dels grups motors.

Al marge de decidir la destinació de part del pressupost municipal, els Pressupostos Participatius persegueixen que la ciutadania no siga simple observadora dels esdeveniments i decisions en el seu municipi, cercar solucions que responguen als problemes reals i aconseguir una major transparència en la gestió municipal.

La destinació d’aquests Pressupostos Participatius són les noves inversions, treballs de manteniment i reparacions, principalment.

Tal com ha declarat l’alcalde “el procés dels Pressupostos Participatius va a permetre, entre altres coses, la millora dels espais públics, la millora de l’accessibilitat, més seguretat vial… Vosaltres, els ciutadans, a través d’aquesta iniciativa podeis identificar i prioritzar les actuacions necessàries per a fer un Elx més agradable i humà”.

Per la seua banda, Mireia Mollà ha destacat que Elx és una ciutat pionera a engegar aquest mecanisme de participació. “L’engegada, de nou, dels Pressupostos Participatius suposa un abans i un després en la democràcia participativa que els ciutadans i ciutadanes reclamen. És una eina molt útil perquè els veïns acaben sabent el valor de les coses, la qual cosa costa engegar determinades actuacions. Avui és un dia d’enhorabona per a tots”, ha assenyalat Mollà.

Després de la presentació d’avui es durà a terme la constitució dels “grups motors” que participaran en l’organització de les diverses assemblees; es farà una presentació de l’acte-reglamente; hi haurà un termini per a la presentació de les propostes; els tècnics municipals faran un informe sobre la viabilitat de les propostes; es debatran i es triaran les propostes mitjançant una votació. Després hi haurà un seguiment del procés per a millorar-ho en anys successius