La Regidoria de Sanitat posa en marxa un servei gratuït per a cuidar la salut mental i emocional de les persones que ho necessiten

La Regidoria de Sanitat posa en marxa un servei gratuït per a cuidar la salut mental i emocional de les persones que ho necessiten

L’activitat començarà a partir del 14 de setembre i les persones interessades podran inscriure’s des del dia 10 se setembre a través dels telèfons 966 65 80 51 i 630 78 87 18, del número de WhatsApp 630 78 87 18 o del correu electrònic sanidad@elche.es


La regidora de Sanitat, Mariola Galiana, ha presentat al costat del president de l’Associació Salut Mental, Javier Sempere, i el psicòleg de l’associació, Claudio Fuenzalida, el servei Salut emocional ‘Cuidant el teu interior’ que ha posat en marxa la Regidoria de Sanitat de l’Ajuntament d’Elx. Galiana ha destacat que “ens trobem davant una nova activitat impulsada per a millorar la salut mental i emocional que se sumar al suport telefònic d’atenció psicològica posat en marxa amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i Creu Roja amb motiu de l’inici de la pandèmia”.

El programa començarà a partir del 14 de setembre i les persones interessades podran inscriure’s des del dia 10 de setembre a través dels telèfons 966 65 80 51 i 630 78 87 18, del número de Whatsapp 630 78 87 18 o del correu electrònic sanidad@elche.es

L’edil ha destacat que la crisi sanitària originada per la COVID-19 ha posat en risc, no sols la vida de les persones, sinó també la seua salut emocional. En conseqüència, els períodes de confinament i les restriccions han generat repercussions negatives en la salut mental de les persones, cosa que ha posat de manifest molts problemes com ansietat, por, insomni, estrés i conflictes familiars, entre altres.

La regidora de l’àrea, Mariola Galiana, destaca que “ens trobem davant un nou projecte que se suma al suport telefònic d’atenció psicològica posat en marxa amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i Creu Roja amb motiu de l’inici de la pandèmia”

Per aquests motius, es fa necessari, més que mai, disposar de formes innovadores de parar atenció a la salut mental i emocional, així com de posar en marxa iniciatives que permeten reforçar el suport i l’acompanyament psicosocial de les persones que més el necessiten.

Per això, la Regidoria de Sanitat ha desenvolupat l’activitat “Cuidant el teu interior” que és un espai obert i gratuït on trobar suport emocional i psicològic a través de professionals. L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar resposta a les necessitats psicològiques de les persones que es troben en situació de soledat o que afronten amb por, angoixa o incertesa els efectes de la pandèmia.

Igualment, a través d’aquesta activitat, es pretén dotar les persones participants d’eines que els permeten treballar eixes emocions negatives i reconduir-les per tal de superar-les amb èxit.

Javier Sempere, president de l’associació Salut Mental, mostra la seua satisfacció per poder dur a terme una acció “que creiem que serà pionera en el nostre entorn perquè acollirà totes aquelles persones que busquen suport psicològic, sanitari, mental i emocional en un moment tan difícil com el que passem”. Per la seua part, Claudio Fuenzalida, psicòleg d’aquesta associació, assenyala que la finalitat del programa és “ajudar a previndre el col·lapse dels serveis d’atenció psicològica tant d’hospitals com de centres d’atenció primària”.

Aquest projecte s’organitza a través de grups multifamiliars coordinats per professionals sanitaris especialitzats. Les reunions d’aquests grups se celebraran tant de manera presencial (al Centre de Congressos) com de manera telemàtica (a través de plataforma en línia). Les reunions del grup presencial se celebraran els dimarts de 17.00 a 18.30 hores i les del grup en línia els dimecres de 20.00 a 21.30 hores.

Aquesta iniciativa se suma al servei telefònic d’atenció psicològica posat en marxa amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i Creu Roja amb motiu de l’inici de la pandèmia. A l’abril del present any es complirà un any des de la seua posada en funcionament i, fins ara, s’han registrat prop de 4.000 atencions a persones afectades.

Segons dades de Creu Roja Espanyola, el 66% de la població afirma posseir algun problema de tipus emocional i el 34% presenta dificultats per a agafar la son. Per aquest motiu, des de la Regidoria de Sanitat es considera de màxima importància posar en marxa aquest tipus d’iniciatives per a donar resposta a les necessitats mencionades.