SANITAT

Programes actius

DAVANT EL CÀNCER, NODREIX-TE

 

Sabies que la nutrició forma part del pla europeu de la lluita contra el càncer?

D’una banda, de manera preventiva, ja que s’estima que més d’un 30% dels casos de càncer es podrien previndre gràcies a una alimentació saludable i bons hàbits de vida. Per una altra, com a part del tractament una vegada instaurada la malaltia. Els estudis mostren que un alt percentatge de pacients en el moment del diagnòstic ja presenten desnutrició, que provoca més efectes secundaris, estades hospitalàries més llargues, interrupcions en el tractament, major mortalitat i menor qualitat de vida.

A més, després del càncer, existeix un major risc de diabetis tipus 2, obesitat (una de les causes de tindre recidives), problemes cardiovasculars, osteoporosi, fatiga i dèficits nutricionals per problemes digestius, entre altres. Per tant, un abordatge nutricional adequat és clau per a la prehabilitació i rehabilitació del pacient oncològic.

L’Organització Mundial de la Salut i altres organismes de referència estimen que hauria d’haver-hi un dietista-nutricionista per cada 100 llits a l’hospital. En l’àmbit d’Atenció Primària, un dietista-nutricionista per cada 50.000 targetes sanitàries. No obstant això, a Elx, el nombre de dietistes-nutricionistes a l’hospital és insuficient i no es compta amb dietistes-nutricionistes ni en Atenció Primària ni en associacions contra el càncer.

Desgraciadament, la falta d’accés a dietistes-nutricionistes posa en perill els pacients i familiars que busquen informació pel seu compte i recorren a nombroses dietes miracle, restriccions alimentàries i suplements que poden comprometre el tractament oncològic i la seua salut.

Per a conscienciar sobre la rellevància de la nutrició en el càncer, l’Ajuntament d’Elx en col·laboració amb la dietista-nutricionista Victoria Góngora, han elaborat un cicle de xarrades sobre alimentació per a pacients, cuidadors i familiars, des del diagnòstic fins després del tractament.

Vine i descobreix com preparar-te si t’acaben de donar el diagnòstic, com menjar malgrat els efectes secundaris o si realment hi ha aliments prohibits, tal i com t’han fet creure.

Inscriu-t’hi per WhatsApp en el 622 66 12 90, indicant el teu nom i el taller al qual vols acudir.

T’hi esperem!