Ciutat Jardí – Polígon d’Altabix

DELIMITACIÓ I LOCALITZACIÓ

El barri pertany al Districte 2 i abasta les seccions censals 5, 7, 20 i 21, els límits de les quals són pel nord l’avinguda d’Alacant, per l’oest l’avinguda de Santa Pola, a l’est el carrer Barchell i el carrer Ciutat de Figueres mentre que pel sud estan els carrers Francisco Pérez Campillo i Marchena. S’enclava, doncs, a l’est del plànol de la ciutat en la zona que popularment es coneix com Altabix. En la part sud es troba el barri de Sant Antoni i al nord el de la Llotja.

DESCRIPCIÓ

El barri comprén tres zones molt diferenciades urbanísticament i socialment com és el vèrtex entre les avingudes d’Alacant i Santa Pola, conegut antigament com a Torreta Verdi, que forma part de l’expansió urbana dels anys 40-50 del passat segle igual que el barri de la Llotja situat al nord. Hui tots dos completament renovats i amb edificació en altures. Una altra zona de la mateixa època, encara que hui també transformada, anomenada Ciutat Jardí que està formada per un grup de xalets de luxe. I la tercera zona, la nova expansió urbana de principis d’aquest segle amb grans blocs de cases molts dels quals amb espais interiors comunitaris enjardinats i d’esbarjo que es troben al costat del polígon industrial i d’oci d’Altabix. El barri compta amb diversos horts de palmeres com són l’Hort de Montenegro, l’Hort de Cabolo, l’Hort de Sant Antoni i l’Hort de Botella.

HISTÒRIA

B Torreta Verdi Inst Laboral cpi

Torreta Verdi

La part més antiga del barri en origen es remunta als anys 40 i 50 del segle XX perquè Altabix va ser una extensió de la urbanització de la ciutat cap a l’est en l’època de l’auge de la indústria del calçat pel que en aquell moment es van construir moltes fàbriques i magatzems en aquest entorn que se situa entre les avingudes d’Alacant i de Santa Pola i era conegut amb el nom de Torreta Verdi per l’hort de palmeres on es troben els col·legis públics Mediterrani i Sant Ferran. Hui la zona està completament renovada encara que queda alguna estructura fabril de l’època.

En aquells mateixos anys es va començar la construcció de Ciutat Jardí, un projecte urbanístic promogut per la Societat “La Llar Jardí” que és un altre dels noms com es coneix a aquesta zona. La seua concepció obeeix a un moviment urbanístic internacional que proposava substituir les ciutats industrials per altres més xicotetes amb terres agrícoles, mesclant la ciutat amb el camp. És un disseny que pretenia una vida saludable i de treball. Estaven projectades quasi un centenar de cases de planta baixa amb jardí i totes les comoditats de l’època i anaven dirigides a la classe treballadora, encara que amb el pas del temps s’ha convertit en una zona residencial d’alt nivell amb xalets de luxe. Dels primers habitatges a penes es poden veure hui un parell d’exemples perquè la construcció de les cases s’ha anat realitzant al llarg dels anys quedant encara solars per edificar.

Una fita d’aquest barri va ser la clínica privada “Ciutat Jardí” l’edifici del qual encara es pot veure al carrer Palmerers. Una fita sobretot per la quantitat d’il·licitans i il·licitanes que allí van nàixer. En origen va ser la clínica Sagrada Família que es va traslladar des de Carrús a Altabix després de l’obertura de l’Hospital General l’any 1978, va passar alguns anys tancada fins que va reobrir en 1988 amb el nom de Ciutat Jardí per a tancar definitivament en 2011.

En el barri també es troba el Polígon Industrial d’Altabix en l’avinguda d’Alacant. El més veterà de les àrees industrials es va començar a construir a la fi dels 60 per a ordenar i donar cabuda a les múltiples empreses que es creaven a causa de l’apogeu de la indústria del calçat. Hui, en part a causa de la seua centralitat, s’ha reconvertit en una zona comercial i d’oci. Prop d’allí està l’ermita de sant Antón, entre els horts de sant Antoni i de Cabolo l’origen dels quals sembla remuntar-se al segle XV encara que l’actual data de 1868 i entorn d’ella se celebra el popular romiatge de Sant Antón.

La part més nova del barri, entre Ciutat Jardí i el polígon d’Altabix, es va començar a edificar a la fi del passat segle i començaments de l’actual. És un sector residencial amb blocs en gran altura i zones comunitàries d’oci molt sol·licitat per les joves famílies.

Indicadors sociodemogràfics
Padró Municipal d’Habitants 2018:
Nombre d’habitants 5.938
Percentatge de variació de la població 2008-2018 6,6
Percentatge de dones 51,3
Percentatge d’homes 48,7
Edad mitjana 38,9
Porcentaje de población de más de 64 años 12,6
Porcentaje población extranjera 3,4
Densidad de población (hab/ha) 82,2
Cens de Població i Habitatge 2011:
Nivell mitjà d’estudis (rang de 0 a 5) 3,0
Total llars 2.205
Mitjana de persones per llar 2,6
Percentatge de llars unipersonals 19,7
Percentatge d’habitatges amb més de 30 anys 24,1
Percentatge població ocupada 40,4
Percentatge població aturada 17,8
Porcentaje població inactiva 41,7