Plaça de Crevillent

DELIMITACIÓ I LOCALITZACIÓ

El barri de la Plaça de Crevillent pertany al districte 6 i comprén les seccions censals 6, 7, 8, 20 i 21. Limita pel nord amb el carrer Antonio Machado, per l’est amb el carrer Concepción Arenal i Torres Quevedo i pel sud amb el carrer Fra Jaume Torres i Fernanda Santamaría. Forma un vèrtex amb la rotonda de l’Aljub, nucli de distribució del trànsit rodat de la ciutat en una de les zones més poblades i dinàmiques.

DESCRIPCIÓ

El barri de Plaça de Crevillent està enclavat en la part més occidental del Pla, zona d’expansió de la ciutat en el costat dret del riu Vinalopó. Té moltes similituds amb el barri del Pla Oest ja que tots dos van ser planificats en els anys 60 i comparteixen el final de l’actual carrer Antonio Machado, enfront del Cementeri, una antiga zona industrial on encara hui es troben algunes d’aquelles naus. Al barri li dona nom l’única plaça que posseeix des d’on parteixen carrers comercials com Capità Antoni Mena que enllaça pel sud amb la gran via de Pere Joan Perpinyà. Plaça de Crevillent té el percentatge de densitat de població més alt de la ciutat, després del barri de Carrús Oest.

HISTÒRIA

 

plaza de crevillente 1960

Plaça de Crevillent, any 1960

En una foto aèria de 1956, en el hui barri de la Plaça de Crevillent, només hi havia una finca amb arbratge prop d’on hui està la plaça del mateix nom, la resta eren camps de cultius. En els anys 60 comença la seua urbanització encara que la major part dels edificis són dels anys 70 o posteriors, i fins i tot alguns molt recents, de principis del segle XX. Al final de l’actual carrer Antonio Machado i sobretot al barri del Sector V es van localitzar en els anys 60 i 70 moltes fàbriques i, com en altres barris d’Elx, en reubicar-se en els nous polígons industrials algunes s’han reconvertit en un altre tipus de negocis com a supermercats, gimnasos, pàrquings, etc. Unes altres han sigut derrocades i convertides en grans blocs de cases que ocupen blocs sencers, sobretot en la part del carrer Antonio Machado, i unes altres romanen buides o fins i tot abandonades. La proximitat d’aquest nucli empresarial podria haver sigut el motiu pel qual l’Associació d’Industrials del Calçat d’Elx (Aice), creada en 1977, tinguera la seua seu a la plaça de Crevillent, abans de traslladar-se al Parc Empresarial de Torrellano, en 2010, i ser el germen de l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat (Avecal).

La plaça de Crevillent ha passat per diverses transformacions al llarg del temps però sempre en un dels seus costats ha estat la “gasolinera Mora” tan popular com la mateixa plaça que té en perspectiva la plaça Bisbe Siuri i la rotonda de l’Aljub.

Indicadors sociodemogràfics
Padró Municipal d’Habitants 2018:
Nombre d’habitants 6.440
Percentatge de variació de la població 2008-2018 -3,9
Percentatge de dones 50,2
Percentatge d’homes 49,8
Edat mitjana 41,2
Percentatge de població amb més de 64 anys 16,1
Percentatge de població estrangera 9,5
Densitat de població (hab/ha) 459,0
Cens de Població i Habitatge 2011:
Nivell mitjà d’estudis (rang de 0 a 5) 2,7
Total llars 1.905
Mitjana de persones per llar 2,6
Percentatge de llars unipersonals 17,8
Percentatge d’habitatges amb més de 30 años 41,8
Percentatge de població ocupada 35,1
Percentatge de població aturada 24,7
Percentatge de població inactiva 40,2